Wat zijn waalformaat metselstenen?

Waalformaat

 

Wat zijn waalformaat metselstenen

Het waalformaat is een standaard maat voor metselstenen 210 x 100 x 50 mm. De naam is ontstaan doordat dit formaat gefabriceerd werd door steenfabrieken aan de oevers van de rivier de Waal. Eerder werden baksteenformaten vaak vernoemd naar het gebied van herkomst waar ze gefabriceerd werden. Zo waren er meerderen formaten zoals, Het IJsselformaat, Hilversums formaat, het Dordrechts formaat en het Hollandsformaat. De namen hiervan zijn gebleven maar ze hebben nik meer met de plaats van herkomst te maken, enkel de afmetingen van de steen. Waalformaat (waaltjes) bakstenen worden het meest toegepast bij woning en utiliteitsbouw.

Waalformaat afmetingen

Het waalformaat (waaltjes) is tegenwoordig de meest voorkomende steen in de woningen bouw in Nederland. De afmetingen van Waalformaat metselstenen zijn 210 x 100 x 50 mm. Stenen kunnen door het bakken van de maat afwijken, er kan wel een maattollerantie zijn tot 4% van de aangegeven maat. Doordat de stenen van een klein formaat zijn lenen waalformaat bakstenen zich prima voor verschillende metselverbanden, om deze reden wordt er ook vaak gekozen voor een waalformaat metselsteen. Meer weten over verschillende metselverbanden? Klik dan hier en lees meer over allerlei verschillende metselverbanden.

Showroom metselstenen

De uitstraling van een woning wordt voornamelijk bepaald door de gevelstenen. Het is daarom van belang dat je een goede keuze maakt wanneer je de steen je voor je gevel kiest. Om deze reden heeft voordeligbouwen.com een showroom ingericht waar je de gewenste stenen goed kunt bekijken, dit maakt het maken van een keuze een stuk makkelijker want de keuze is enorm. Bent u opzoek naar vormbak stenen of handvorm stenen van steenfabriek De Rijswaard kom dan gerust langs voor het bekijken van de metselstenen. Alle metselstenen in de showroom zijn waalformaten. U bent van harte welkom om deze te komen bekijken in onze grote showroom met waalformaat metselstenen.

Afspraak maken

Klik hier voor het maken van een afspraak om de showroom te bezoeken. Wij zullen u deskundig advies geven over de gewenste stenen en kunnen u hierna gelijk een scherpe prijsopgave meegeven. Wij hebben een groot aantal stenen uit ons assortiment in onze showroom.  LET OP: niet alles wat op de website staat is te bezichtigen in de showroom.

Metselverbanden

Het metselverband vormt een belangrijk aspect van het bouwwerk. Dit zorgt voor sterkte en stabiliteit van het metselwerk. Er bestaan tientallen soorten metselverbanden. Doordat de stenen van een klein formaat zijn lenen waalformaat bakstenen zich prima voor verschillende metselverbanden, om deze reden wordt er ook vaak gekozen voor een waalformaat metselsteen, ze zijn dus bij verschillende verbanden van toepassing.

Verschillende formaten metselstenen

Er zijn wel meer dan 40 verschillende soorten baksteenformaten in Nederland. Echter worden deze niet allemaal meer gebruikt en gemaakt. Een klein aantal hiervan wordt nog geproduceerd en verkrijgbaar. Hieronder staan wat bekende aangegeven, deze worden in de praktijk nog vaak gebruikt.

Waalformaat (WF)

Afmetingen: 210 x 100 x 50 mm  Circa aantal/m²: 75

Dikformaat (DV)

Afmetingen: 210 x 100 x 65 mm  Circa aantal/m²: 61

Hilversumsformaat (HV)

Afmetingen: 225 x 105 x 42 mm Circa aantal/m²: 83

 

Bent u opzoek naar een speciaal soort metselsteen?

Heeft u interesse in een steen maar wilt u graag de steen fysiek ontvangen om deze goed te kunnen bekijken? Dan is het mogelijk om monsterstenen te bestellen. Klik hiervoor meer informatie over het aanvragen van een monsterstenen.

Waalformaat metselstenen kopen bij Voordeligbouwen.com

Ons assortiment bevat de juiste waalformaat bakstenen voor elke klus, klik hier om ons gehele assortiment te bekijken. Bent u op zoek naar beton, cellenbeton of kalkzandsteen? Klik dan hier om ook andere producten te bekijken. Heeft u advies nodig of vragen over een product of uw bestelling dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen, wij helpen u graag met uw vraag bij het kopen van waalformaat metselstenen.

Telefonisch bereikbaar op +31640917992

bereikbaar via mail: [email protected]