Persoonlijk advies
Transportkosten standaard €125,-
Levering vanaf €1500,- gratis
9,8 tm-google
Metselverbanden

Metselverbanden

0 reactie minuten lezen

Metselverbanden

Het metselverband vormt een belangrijk aspect van het bouwwerk. Dit zorgt voor sterkte en stabiliteit van het metselwerk. Er bestaan tientallen soorten metselverbanden. We gaan de meest populaire en traditionele metselverbanden toelichten in dit artikel. Dit doen we om klanten een breed perspectief te geven van de mogelijkheden. 

 

Halfsteensverband

Halfsteensverband is de meest bekende toegepaste metselwijze bij het verwerken van de gevelstenen. Bij het halfsteensverband verspringt een halve steen ten opzichte van de voorgaande. Het is een metsel verband die weinig afval geeft en daardoor een economisch verantwoorde keuze is. Het is een metselverband die je veel ziet bij woningen. 

 

Zie hieronder een illustratie van een halfsteensverband.

 

Wildverband

Bij een wildverband wordt er gewerkt met verschillende lengtes baksteen, het is de bedoeling dat de stootvoegen niet boven elkaar komen te zitten. Afmetingen die kleiner zijn dan 1/4e van een baksteen mogen niet gebruikt worden. Let er goed op dat er maximaal 2 koppel naast elkaar geplaatst mogen worden. Dit metselverband wordt aanbevolen bij het vermetselen van gevelstenen die gekenmerkt zijn door een lage maatvastheid.

 

Zie hieronder een illustratie van een wildverband.

 

Kruisverband 

Het kruisverband is na het halfsteensverband een van de meest voorkomende metselverbanden in Nederland. Het ontleent zijn naam aan de kruisvormige patronen die in het metselwerk herkenbaar zijn. Het kruisverband kent afwisselend een rij koppen en een rij strekken. De rij met hele stenen begint met een driekwart steen, hierdoor komen de voegen verspringend te liggen.

 

Zie hieronder een illustratie van een kruisverband.

 

Blokverband twee

Bij een blokverband worden altijd twee bakstenen boven elkaar (als een blok) in halfsteensverband gemetseld. Tussen de blokjes lopen de horizontale en verticale voegen in elkaars verlengde. Het blok motief kan op verschillende wijzen worden vormgegeven, het is ook mogelijk een blokverband met 3 bakstenen boven elkaar te metselen.

 

Zie hieronder een illustratie van een blokverband (twee). 

 

 

Tegelverband

De gevelstenen worden bij het tegelverband telkens bovenop elkaar gestapeld, hierdoor zie je dat zowel de verticale als horizontale stootvoeg doorloopt. Er zit geen overlap in de stenen en er is geen feitelijk verband aanwezig. Laat u wel goed adviseren over de draagkracht, bij een stapelverband is er kans dat de constructieve sterkte van de muur vervalt.

 

Zie hieronder een illustratie van een tegelverband.

 

Metselstenen kopen bij Voordeligbouwen.com

 

Wij verkopen metselstenen van steenfabriek de Rijswaard. De Rijswaard produceert haar metselstenen in Aalst (GLD). De Rijswaard heeft een ruim assortiment aan metselstenen in verschillende prijsklasse. Omdat zij een groot bedrijventerrein hebben waar de metselstenen staan opgeslagen kunnen zij deze direct uit voorraad leveren. Bent u opzoek naar metselstenen voor uw woning, aanbouw, of heeft u een andere bestemming voor de metselstenen? Dan kunt u die gemakkelijk en snel online bestellen. Ons assortiment bestaat uit handvorm metselstenen en vormbak metselstenen. Heeft u interesse in een steen maar wilt u graag de steen fysiek ontvangen om deze goed te kunnen bekijken? Dan is het mogelijk om monsterstenen te bestellen.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »