Wat zijn metselstenen?

Metselstenen (ook wel bakstenen of gevelstenen genoemd) zijn uit klei gebakken stenen die worden gebruikt voor de constructie van muren. Metselstenen kunnen worden gebruikt voor onder andere het metselen van bijvoorbeeld een tuinmuur of het bouwen van een aanbouw. Ook worden metselstenen veelal gebruikt bij renovatie werkzaamheden.

Voordelen van metselstenen

Metselstenen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat

Metselstenen zorgen er voor dat er in de koude maanden zonnestralen worden vastgehouden zodat de woning minder snel af zal koelen. In de warme maanden zorgen metselstenen voor het tegenovergestelde effect waardoor er minder warmte de woning binnenkomt.

Metselstenen zijn in verschillende formaten, kleuren en structuren verkrijgbaar.

Een van de vele voordelen van metselstenen is dat ze in een breed assortiment aan verschillende formaten kleuren en structuren te verkrijgen zijn. De bekendste formaten zijn: waalformaat, hilversumsformaat, dikformaat en renoformaat, over deze verschillende formaten is meer te lezen onder het kopje metselstenen formaten & structuren.

Metselstenen zijn er in vele verschillende kleuren te krijgen, iets wat er voor zorgt dat er voor elke stijl en smaak wel een juiste kleur gevelsteen te vinden is. Ook zijn metselstenen te verkrijgen in verschillende soorten structuren. De bekendste structuren zijn handvorm, vormbak, strengpers en wasserstrich, ook hierover valt is meer lezen onder het kopje metselstenen formaten en structuren.

Metselstenen hebben bijna geen onderhouden nodig

Een belangrijk onderscheidend kenmerk van metselstenen is dat ze bijna tot geen onderhoud nodig hebben. De gevel blijft er lang mooi uitzien en wordt met de jaren alleen maar mooier doordat de stenen een zogeheten platina uitstraling krijgen.

Metselstenen vervormen niet

Hoe warm of koud het ook is, metselstenen zullen altijd hun vorm behouden. Ook zijn metselstenen bestand tegen zeer hoge druk, hierdoor is het geen enkel probleem om de hoogte in bouwen.

Metselstenen zijn duurzaam omdat ze herbruikbaar en recyclebaar zijn.

Metselstenen zijn duurzaam in alle fasen van de levenscyclus. Nadat een gebouw is afgebroken is het mogelijk om de metselstenen te hergebruiken of te recyclen. Het voordeel van het gebruiken van gerecyclede metselstenen is dat bijvoorbeeld een woning er een erg authentieke uitstraling van kan krijgen. Ook na recycling is het mogelijk om metselstenen te gebruiken voor diverse doeleinden.

Metselstenen formaten en structuren

Er zijn vele verschillende soorten metselstenen (ook wel bakstenen of gevelstenen genoemd) te verkrijgen. Belangrijke kenmerken waarop metselstenen te onderscheiden zijn, zijn formaat en structuur. In onderstaande tekst worden de bekendste formaten beschreven en kun je lezen welk aantal metselstenen er per m2 nodig zijn:

Waalformaat stenen

Een Waalformaat steen heeft een afmeting van 210 x 100 x 50mm. Waalformaat stenen worden voornamelijk gebruikt in de Nederlandse woningbouw en utiliteitsbouw. Bij het gebruiken van waalformaat stenen heeft u 75 stuks per m2 nodig

Hilversumsformaat

Een Hilversumsformaat steen heeft een afmeting van 240 x 100 x 4omm en zijn langwerpiger en smal van formaat. Veel vuilwerk metselstenen die wij aanbieden zijn Hilversumsformaat stenen.

Bij het gebruiken van Hilversumsformaat stenen heeft u 83 stenen per m2 nodig

Renoformaat stenen

Een Renoformaat steen heeft een afmeting van 210 x 100 x 55mm. Ze zijn hierdoor bijna gelijk aan waalformaat stenen, echter zijn ze iets hoger.

Bij het gebruiken van Renoformaat stenen heeft u 67 stenen per m2 nodig

Dikformaat stenen

Een Dikformaat steen heeft afmeting van 21x10x6,5cm. Dikformaat stenen zijn hoger en vierkanter dan de bovengenoemde soorten metselstenen.

Metselstenen zijn ook te krijgen in verschillende soorten structuren. Hieronder zullen wij de belangrijkste en bekendste structuren benoemen

Handvorm metselstenen

Een handvorm metselsteen is te herkennen aan de grillige structuur. Handvorm metselstenen worden bezand met zaagsel. Tegenwoordig gebeurt het proces van bezanden machinaal.

Handvorm metselstenen kopen? klik dan hier

Vormbak metselstenen

Een vormbak metselsteen is te herkennen aan zijn strakke en gladde uitstraling. Door de strakke uitstraling worden deze stenen vaak toegepast bij de bouw van moderne gebouwen.

Vormbak metselstenen kopen? Klik dan hier

Wasserstrich metselstenen

Een wasserstrich metselsteen is een steen die qua structuur tussen handvorm en vormbak in zit. Tijdens het productieproces van originele wasserstrich metselstenen draait alles om water. Dit in tegenstelling tot andere metselstenen waarbij er meestal gebruik wordt gemaakt van zand.

Strengpers metselstenen

Strengpers metselstenen zijn te herkennen aan hun strakke en gladde uitstraling. Ook zitten er vaak kleine uithollingen in deze stenen.

Kosten metselstenen per m2

Er valt geen vast bedrag te hangen aan de kosten metselstenen per m2. Er spelen ook factoren mee zoals de kosten van de metselaar en ander benodigd materiaal zoals cement.

Tweede keus afhalen in Ulft

Partijen die wij op eigen voorraad hebben kunnen worden afgehaald in Ulft. Indien mogelijk zullen de materialen worden geladen met een heftruck. Het is ook mogelijk de pallets te laten bezorgen, dit gebeurt met een vrachtwagen en wordt binnen 1-7 werkdagen bij u op de gewenste locatie geleverd.

LET OP: sommige producten worden geleverd op wegwerp pallets en zijn niet doormiddel van een palletwagen te verplaatsen. Wanneer u twijfelt of de 18-meter lange vrachtwagen de leverplaats kan bereiken, is het verstandig om hierover meer informatie op te vragen via [email protected]. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk laten weten of het mogelijk is om op deze afleverplaats te kunnen leveren. 

Wij zijn leverancier van 2e keus metselstenen

Steenfabriek De Rijswaard

Wij verkopen metselstenen af fabriek van onze leverancier de Rijswaard. De Rijswaard produceert haar metselstenen in Aalst (GLD), hierover valt in onderstaande tekst meer te lezen.

De Rijswaard heeft een ruim assortiment aan metselstenen in verschillende prijsklasse. Omdat zij een grootterrein hebben waar de metselstenen staan opgeslagen kunnen zij deze direct uit voorraad leveren.

Hoe worden metselstenen geproduceerd bij steenfabriek de Rijswaard?

De grondstof

Zonder klei is het onmogelijk om een goede baksteen te produceren. De klei waar De Rijswaard gebruik van maakt bevind zich op plekken waar zeer zuivere en fijne klei wordt gewonnen.

Deze kleiwinning gebeurt in de uiterwaarden van de grote rivieren in Nederland. Doordat De Rijswaard haar klei uit verschillende gebieden wint kan er een homogene grondstof worden vervaardigd. Dit is belangrijk omdat er op deze manier een continuïteit in kleur en vorm in de baksteen worden gegarandeerd.

Voorbewerking

De klei wordt na de winning binnen via een voorraadbak in de menger terecht. Daar wordt mangaan of kalk toegevoegd voor de kleur. De reden waarom dit gebeurt is het voorkomen van stofvorming tijdens het mengproces. Na de menger gaat het kleimengsel naar de kollergang. Dit is een molen waar eventuele steentjes vermalen worden. De klei verlaat de kollergang via de gaatjes, waardoor kleine ‘worstjes’ ontstaan met een diameter van ca. 18 mm. Deze ‘worstjes’ gaan daarna nog eens door een wals met een spleet van ca. 1 mm. Via een transportband gaan de gewalste stukjes klei naar de kleischuur.

Vormgeving

De Rijswaard is uniek in het hebben van een kleikelder. In deze kleikelder worden de voorbewerkte stukjes klei laag voor laag opgeslagen zodat de grondstof nog meer wordt gehomoniseerd. Hierna wordt de klei richting de steenpers vervoerd.

Een handvormsteen wordt op een andere manier vervaardigd. Bij deze manier worden de hompen klei voorzien van zand en door een machine in vorm geworpen. Op deze manier ontstaat de typische grillige structuur van handvorm stenen.

Drogen

De drogerijwagens met de natte stenen gaan via traverses naar de droogkamers. De droogkamers bij Steenfabriek de rijswaard bieden ruimte aan ruim 83 duizend stenen. Drogen gebeurt door middel van een ventilatiesysteem, hierbij wordt gebruikt gemaakt van restwarmte van de tunnelovens. Na het droogproces worden de stenen ongeveer zes procent kleiner.

Stoken

Iedere steenkleur heeft een eigen stookproces. Een gele baksteen wordt verwarmd tot 1080 graden, een rode baksteen tot 1060 graden en een mangaan baksteen tot 1050 graden. Tijdens de cyclus kan er maar één steenkleur worden gebakken.

Transport

Wanneer de bakstenen zijn afgekoeld worden ze naar de ontlading gebracht, vanaf daar worden de stenen vepakt en voorzien van codering.

Duurzaam produceren

Sinds 2019 is het tasveld van Steenfabriek de Rijswaard grotendeels overkapt. Dit zorgt er voor dat kwaliteit van de stenen goed blijft. Ook voor het milieu is de overkapping vriendelijk. Er is minder plastic nodig en de overkapping is voorzien van zo'n 30.000m2 aan zonnepanelen.

Restantpartijen

Wij hebben regelmatig restantpartijen metselstenen op eigen voorraad. Het gaat hierbij dan voornamelijk om partijen met vuilwerk metselstenen vanaf €50 per pallet van 800 stuks. Ook hebben wij regelmatig restantpartijen van bekende steenfabrieken op voorraad. Vaak bieden wij deze ruim 50 procent goedkoper aan dan de originele verkoopprijs. Klik voor onze Restantpartijen metselstenen hier.

Heeft u advies nodig over restantpartijen? Neemt u dan contact met ons op!

 

Engels Baksteen  

Engels baksteen is een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bakstenen produceert, stenen worden inmiddels geproduceerd door 4 generaties Engels. Engels baksteen heeft 2 productielocaties in Nederland gevestigd. Er is een fabriek gevestigd in Panningen en een in Oeffelt. Met behulp van lokale grondstoffen, moderne productiemachines, geavanceerde tunnelovens en gemotiveerde mensen wordt er een zeer divers assortiment eersteklas gevelstenen geproduceerd.  Duurzaam ondernemen en kwaliteit leveren gaan hand in hand bij Engels. 

 

Steenfabriek Engels Helden  

Steenfabriek Engels Helden is gespecialiseerd in het produceren van handvormstenen in waal- en dikformaat. Er zijn diverse kleursorteringen: oranje, rood, bruin, antraciet, zwart, geel, genuanceerde en gereduceerde varianten. Alle standaard sorteringen worden geleverd onder CEKOMO ( NEN-EN 771-1 en NBRL 1007) en het Nederlands Bouwstoffenbesluit (NL-Bbk). Steenfabriek Engels Helden is naast de plaatst Panningen gelegen.  

 

Steenfabriek Engels Oeffelt  

Steenfabriek Engels Oeffelt is gespecialiseerd in het produceren van ‘vormbak’ gevel- en straatbakstenen in waal- en dikformaat. Er zijn diverse kleursorteringen: oranje, rood, bruin, antraciet, zwart, geel, genuanceerde en gereduceerde varianten. Alle standaard gevelsteen sorteringen worden geleverd onder CENL-BSB en KOMO-keur volgens NEN-EN771-1 en BRL 1007. De straatbakstenen worden geleverd onder NL-BSB en KOMO-keur volgens NEN-EN1344 en BRL 2360. 

 

Productie proces 

 

Klei  De klei die Steenfabriek Engels wint voor de productie van metsel- en straatbakstenen in de uiterwaarden van o.a. de Maas is voor een deel afkomstig uit eigen kleigroevens. Klei dat afkomstig is uit de Maas is ijzerhoudend en hierdoor ontstaat de kenmerkende rode kleur na het bakken. De klei wordt tijdens de opbouw dagelijks gecontroleerd en onderzocht op samenstellingen. Vanuit het kleidepot wordt de klei in het productieproces gebracht. 

Kleivoorbewerking en vormzandDe klei wordt met een laadschop van de klei bult naar binnen in een grote voorraadbak gebracht. Het vormzand staat opgeslagen in een voorraadtrechter, vanuit hier wordt de klei en het zand in het proces op de juiste hoeveelheid gedoseerd. Eventuele metaaldelen worden bij de opvoerband met een elektromagneet verwijderd. In de kollergang en kleirasp worden de hompen klei verkleind en wordt naar behoefte automatisch water en stoom toegevoegd. Het mengen wordt vervolgens in de kleimenger gedaan.  

Steenpers om te voorkomen dat de stenen in de steenpers blijven plakken worden de vormbakken bestrooid met zand, dit zand zorgt uiteindelijk ook voor het bezande uiterlijk aan de steen. De vormbakken zelf worden weer schoon gespoeld en bezand en het gehele proces herhaalt zich weer. 

Recycling

Op diverse plaatsen worden stof en zand afgezogen, hiervan wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Ook wordt het regenwater van het dak opgevangen en gebruikt. 

Drogerij

De 'natte' vormelingen worden in speciale droogkamers met speciale droogsystemen gedroogd, dit wordt zoveel mogelijk gedaan met restwarmte van de ovens. Het drogen van een natte steen duurt minimaal 2 dagen. Wanneer er meer tijd beschikbaar is dan zal er langzamer worden gedroogd om energie te besparen. Uit elke steen moet bijna 1 liter worden verdampt. Het in de uit rijden van de droogwagens in de droogkamers is volledig geautomatiseerd, na het drogen worden de stenen naar de zetmachine gereden. 

Zetmachine

Na het drogen van de stenen zijn ze klaar om gebakken te worden. Eerst worden ze naar de zetmachine gebracht en op de zetband geplaatst. Vanaf deze band worden de stenen opgepakt en op de tunnelovenwagens gezet.Op elke wagen komen zo rijen, in speciaal verband gestapelde, stenen te staan. De tunnelovenwagens worden in de warmhoudtunnel gereden, welke als voorraadbuffer voor de oven dient. 

Tunnelovens

De temperatuur loopt vanaf het begin van de oven geleidelijk op naar 1050 graden Celsius in het midden. De temperatuur kan per sortering en kleur erg verschillen. De tempratuur is erg bepalend voor de kleureigenschappen van de steen. Nadat de stenen de temperatuur van 1050 graden Celsius heeft bereikt zal er langzaam weer een tempratuur daling plaats vinden tot aan de uitgang. 

  • Engels Helden beschikt over een ovencapaciteit van 70 miljoen stenen waalformaat per jaar. 
  • Engels Oeffelt beschikt over een ovencapaciteit van 60 miljoen stenen waalformaat per jaar. 

Bakproces  

Door het verhoudingsgewijs lage kalkgehalte en hoge ijzergehalte van de gebruikte klei en door het toepassen van speciaal geselecteerde vormzanden, worden tijdens het optimaal gecontroleerde bakproces in de moderne tunneloven fraaie kleuren gerealiseerd, die door de jaren heen hun oorspronkelijkheid behouden. 

Ontladingsmachine 

Na het bakken worden de stenen met grijpers van de ovenwagen gehaald en met grijpers geplaatst op hulo-pallets. 

Vervoer en levering 

Vrachtwagens met speciale kranen brengen de stenen naar bouwplaatsen in Nederland, Belgie en Duitsland. Andere exportlanden vragen een speciale verpakkingswijze aangepast voor vervoer op lange afstanden. Uiteindelijk zijn het de metselaars op de bouw, die de stenen voor het eerst in de hand nemen om te verwerken. 

 

Monsterstenen bestellen

Heeft u interesse in een steen maar wilt u graag de steen fysiek ontvangen om deze goed te kunnen bekijken? Dan is het mogelijk om monsterstenen te bestellen.

Neemt u voor meer informatie een kijkje op de pagina Monstersteen aanvragen.

Showroom

De Rijswaard metselstenen bekijken in Ulft (Gelderland)

Wilt u graag metselstenen in het echt zien? Dan is het mogelijk om een groot scala aan metselstenen te bekijken in onze showroom.

Klik hier voor meer informatie over onze showroom

Metselstenen kopen bij Voordeligbouwen.com

Heeft u advies nodig dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen, We zijn ook bereikbaar via e-mail. Wij helpen u graag met uw vraag bij het kopen van de juiste metselsteen!

Contactgegevens

Telefonisch bereikbaar op +31 645523782

Of bereikbaar via e-mail: [email protected]