Persoonlijk advies
Transportkosten standaard €125,-
Levering vanaf €1500,- gratis
9,8 tm-google
Zelf een Plantenbak maken

Zelf een Plantenbak maken

0 reactie minuten lezen

Zelf een plantenbak maken

Het zelf maken van een plantenbak is tegenwoordig erg hip. Dit komt doordat het maken van een plantenbak erg gemakkelijk is, het een moderne uitstraling geeft en het zorgt voor perspectief en diepte in je tuin. Het maken zelf is een leuk project en je bespaard er ook nog geld mee door het zelf te doen.

In dit artikel zullen we je meenemen in een stappenplan om zelf een plantenbak te gaan maken en zullen we al jouw vragen beantwoorden zoals;

 • Welke steen kan ik gebruiken?
 • Moet ik mijn plantenbak stucen?
 • De afwerking?

 

Welke steen kan ik gebruiken?

Je kunt er voor kiezen om een plantenbak te maken van metselstenen, waarbij u zelf de keuze maakt voor bijvoorbeeld een authentieke of juist een nostalgische uitstraling Daarnaast kun je ook kiezen voor kalkzandsteen , cellenbeton of betonblokken Dit zijn veel voorkomende stenen die gebruikt worden voor het maken van een plantenbak.

Deze blokken worden vaak wel nog extra na behandeld voor een strakkere uitstraling. De blokken zijn allemaal vochtbestendig en daarom uiterst geschikt. Materiaalkeuze is erg belangrijk, maak voor uw zelf een goede beslissing.

 

Moet ik mijn plantenbak stucen?

Kies je  ervoor om je plantenbak te stucen? Let er dan wel op dat de juiste voorbereiding erg belangrijk is om een mooi en goed resultaat te behalen.

Als je klaar bent met het metselen van de plantenbak, begin dan allereerst met het primeren van de blokken met stuc-primer. Dit hechtmiddel zorgt ervoor dat het stucwerk goed zal hechten aan de gemetselde muur en je een strak resultaat zult behalen. Als het hechtmiddel droog is, kun je beginnen met het maken van de rvs hoeklijsten. Dit zijn hoeklijsten die je op alle hoeken van de plantenbak moet maken. Het is echter wel belangrijk dat je ze goed op maat maakt en netjes vast zet, het vastzetten kun je doen met stucmortel. Nu kan de gehele plantenbak gestuct worden.

 

TIP!

Maak bij het stucen niet gelijk een hele zak stucmortel aan maar stuk de plantenbak per vlak. Maak bijvoorbeeld iedere keer een halve zak aan zodat je in alle rust goed en netjes kunt stucen.

Kies je voor gevelstenen? Dan hoef je  die natuurlijk niet te stucen. Gevelstenen kun je  metselen en vervolgens voegen met voegmortel. Op deze manier behoud je de kleur en structuur van de metselsteen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kiezen uit handvorm metselstenen en vormbak metselstenen.

 

De afwerking

Als laatste leg je in de plantenbak nog een anti-worteldoek. Dit is een eenvoudige manier om wortels te laten afsterven, doordat er bij de planten onder het doek geen zonlicht meer komt.

Een gestucte plantenbak is vaak donkergrijs van zichzelf, wat komt door de donkere kleur van het stucmortel. Je kunt er voor kiezen deze te verven met bijvoorbeeld muurverf. Laat je dan wel goed adviseren bij het kiezen van de juiste verf. Let er bijvoorbeeld op dat je weerbestendige muurverf kiest.

 

Stappenplan zelf een plantenbak maken

Hieronder volgt het stappenplan voor het zelf maken van een plantenbak van Betonblokken.

 

 1. Bepaal de afmeting van uw plantenbak. (TIP! Maak een duidelijke ontwerptekening voor jezelf, zo voorkom je dat je fouten gaat maken.)

 

 1. Bestel de betonblokken online, let op de afmetingen zodat je goed uitkomt met de maatvoering.

 

 1. Zorg ervoor dat je 10 tot 15 centimeter onder het maaiveld afgraaft.

 

 1. Zorg voor een goede fundering, zodat de plantenbak niet kan gaan verzakken. Je kunt hiervoor kiezen om een funderingsbekisting te maken en beton daarin te storten voor de fundering. Een andere optie is funderen met behulp van opsluitbanden. Zorg er dan wel voor dat je ze allemaal recht neer legt, zodat de betonblokken daarop gemetseld kunnen worden.

 

 1. Nu kun je beginnen met het metselen van de eerste laag betonblokken op de fundering.

 

 1. Voor de volgende lagen is het voor de stevigheid van de plantenbak erg belangrijk dat je deze halfsteens metselt. Hiermee zorg je ervoor dat verbindingsnaden verspringen en voorkom je de kans op breuklijnen.

 

 1. Nu is de plantenbak klaar voor de afwerking! Kies je ervoor de plantenbak te stucen? Lees dan goed de bovenstaande alinea ’Moet ik mijn plantenbak stucen?’

 

 1. Kies je ervoor de plantenbak ook nog te verven? Let er dan goed op dat je hiervoor de juiste verf gebruikt.

 

 1. Om te voorkomen dat er ongewenste planten of onkruid in de bak gaan groeien, kun je als laatste stap er nog voor kiezen om een worteldoek te plaatsen op de bodem van de plantenbak.

 

 

Bouwmaterialen kopen bij Voordeligbouwen.com

Heeft u vragen over een product of uw bestelling dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen, wij helpen u graag met uw vraag bij het kopen van Betonblokken, kalkzandsteen, metselstenen of cellenbeton. Onze levertijd bedraagt 1-7 werkdagen. Het is helaas niet mogelijk om zelf een leverdatum te kiezen. Op het moment dat wij een leverdatum doorkrijgen van onze leverancier of transporteur zorgen wij er voor dat u deze via mail z.s.m. binnenkrijgt. Doorgaans belt de chauffeur van te voren ook om de laatste punten voor levering nog even met u door te spreken.

Telefonisch bereikbaar op +31640917992

Of bereikbaar via mail: [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »